Éljük túl a másnaposságot!
Karácsony és szilveszter időszaka nem csak az ünneplésé és a szerető családé, hanem az ivásé és a másnaposságé is. Tudományos, szerkesztőségi és profi jó tanácsok, ha nem ismerjük a határainkat.
A másnaposság okai között a dehidratációt és a májon keresztül megvalósuló mérgezést említhetjük első helyen. Az utóbbi minden bizonnyal súlyosabb, ha keverjük az italokat, illetve akkor, ha rossz minőségű alkoholos termékeket veszünk magunkhoz.
Tünetei az előző nap elfogyasztott alkohol mennyiségének függvényében változnak. A szomjúság, étvágytalanság, fejfájás, gyomorproblémák, fényérzékenység, ingerlékenység és hányinger egyaránt ezek közé tartoznak.
Az év végi bulikon így is járhatunk...
A másnaposság az alkoholfogyasztás abbahagyása után, a véralkoholszint csökkenésével jelentkezik, de ez nem jelenti azt, hogy a folyamatos fogyasztás a legjobb módszer ellene. A „kutyaharapást szőrével” elterjedt gyógymódjának éppen az az egyik nagy veszélye, hogy alkalmazója könnyen az alkoholizmus állapotába jut. Ezért más módszerek alkalmazását is javasoljuk, bár ezek nem mind olyan kellemesek, mint a gyógysör.
A megelőzés tudományos-fantasztikus (utóbbi azért, mert ritka az az ember, aki így rá tud készülni egy görbe estére) említhetjük a következőket: fogyasszunk sok B-vitamin tartalmú terméket: gabonapelyhet, húst, leveles zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt. Együnk továbbá vörös húst és szárnyast a cink miatt, valamint gyümölcsöket a C-vitamin miatt.
Utólag, ha nem háborog nagyon a gyomor, az alábbiakat fogyasszuk: a legfontosabb a sok folyadék a dehidratáció miatt, minden más utána következhet. Paracetamol tartalmú gyógyszer a fájdalom ellen, zsíros és savas ételek - töltött káposzta, savanyú leves, esetleg pörkölt. Szőlőcukor, gyümölcslé, C-vitamin és kalcium pezsgőtabletta, gyömbéres és májvédő tea, valamint méz is az ajánlott ételek listáján szerepel.
A másnaposságról egy újság szerkesztőségében mindenki rendelkezik némi tapasztalattal, megkérdetünk néhány kollégát, ők személy szerint mivel kúrálják magukat a nagyobb ivászatok után.
Egy egészséges életmód gondolatával kacérkodó, de rendre alulmaradó újságírónk jó tanácsa: fogyasszunk másnap kínai gyomorteát, ami nem finom, de hatékony, jobb, mint a gyógyszer. Együnk háztartási kekszet és almát (utóbbit, ha súlyos a helyzet, reszelve), és igyunk sok folyadékot. Kerüljük a mozgást és a fényt. Megelőzéshez fogyasszunk zsíros kenyeret, de ne sokat, mert akkor meg nem érjük el az alkoholtól elvárt hatást.
Van, aki kizárólag a kivárás és túlélés módszerét ismeri, közeli mosdóval és rántottával. A sok folyadék mindenki szerint kötelező, a gyógysörre csak a bátrak esküsznek. Egy igen diszkrét választ szó szerint idéznénk: "Én nem szoktam ilyen helyzetbe kerülni, de azt mondják, hogy a benzinkutakon kapható másnaposság elleni gyógyszer mindig segít". Sorolhatjuk a megelőzéshez és az utólagos kezeléshez is a kilépőital intézményét: zárjuk a görbe estét egy kólával, és mielőtt az ágyba (esetleg asztalra) dőlünk, hajtsunk fel néhány pohár vizet.
Egy profi duhaj tanácsai
Az egyetlen másnapossággal foglalkozó magyar tanulmánykötet, regény és szakácskönyv egyik szerzőjét, a "katzenjammerológia" tudományának megalapítóját kérdeztük a témáról. Cserna-Szabó András könyve, a Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan a téma alapműve.
Azzal kapcsolatban, hogy létezik-e specialitása a karácsonyi, illetve szilveszteri berúgásnak és
másnapnak, azt mondja, hogy a karácsony utáni berúgás a legbrutálisabbak közé tartozik. Az ünnepek alatt ugyanis a férfiember hermetikusan egybe van zárva a családjával, pár nap után heveny családmérgezést kap, kiront a házból, mint Zrínyi a várból, és csúnyán elintézi magát.
Másnapkönyv: ajándék hányászacskóval
Szilveszterkor viszont a rendes részeges nem iszik, átengedi a terepet az amatőröknek, tombolják csak ki magukat, ez az ő napjuk, neki ott az egész év.
Az év végi másnap idején szerinte a tisztességes részeges feladata, hogy a szilveszterkor pórul jártakon újév reggelén segítsen. Józanul, kellő szakértelemmel lát neki az ambuláns ellátásnak, előveszi az említett alapművet, és abból főz a betegeknek, mondjuk román pacalcsorbát vagy savanyú tüdőt. Esetleg kever egy Ham Papa Speciált vagy Szuka bele-koktélt.
A pacalcsorba megalkotásához minimum öt óra kell. Háromszor, mindig új vízzel kell fél óráig főzni, az utolsóba már só és csontok is kerülnek, és 3-4 órán keresztül fő. Később zöldségek és fűszerek is csobbanak a lébe, amit tojássárgájára kell kimerni. Savanyító anyag és paprika kerül a kész ételbe.
A Szuka bele koktél Jerofejev találmánya, az összetevők között Zsiguli sör, sampon, hajszesz, fékolaj, ragasztó és rovarirtó szerepel. A kész koktélt szivardohányon kell pihentetni egy héten át, ergo előre fel kell készülni a majdani részegségre...
És hogy miként lehet kiszállni az ivás és gyógyital örök forgásából annak, aki szilveszterkor több napos mulatozásba csöppen? Ahogy Münchhausen báró húzta ki magát a mocsárból, saját hajánál fogva - állítja Cserna-Szabó. Csavarja ki az üveget a saját kezéből, majd induljon a templomba gyónni. A családjához is visszakérezkedhet, de ez nem mindig szokott sikerülni.
Az író saját kedvenc módszere a román pacalcsorba és négy gyógysör. Megkértük a sokat látott szerzőt, hogy említse meg a másnap időszakának néhány pozitívumát is.
Szerinte botorság lenne azt állítani, hogy a "katzenjammer" csupán kín, halálhörgés és siralom. Mert vannak a másnapnak egészen elviselhető, már-már kellemes stádiumai és típusai. Ilyen például a szelíd másnaposság. "Csak ülünk és nézünk ki a fejünkből, nem fáj semmi, a világ Istenné hízik, mi pedig bagolytüdővé aszalódunk."
És mit gondol Cserna-Szabó a "modern" gyógymódokról? Szerinte aki kólát iszik másnap, azt a lexikonok csak mint "önsorsrontót" emlegetik. Az ilyen ember bármilyen aljasságra képes.(deluxe.hu)
|